Ahad, 6 April 2014

Pemilik Akaun Facebook 'Syed Saifullah' Ditahan Pihak Berkuasa.

Wajah pemilik akaun facebook Syed Saifullah

Pada 6 Apr 2014 lebih kurang jam 0010 sepasukan pegawai dan anggota yang diketuai oleh Pegawai JSJ IPD Sentul, Kuala Lumpur bersama sepasukan D9 IPK Perak dan IPD Perak Tengah, Perak telah membuat serbuan dan tangkapan di alamat No. 29, Jalan U 18, Bandar Universiti, Seri Iskandar, Perak berkaitan satu laporan Polis di IPD Sentul.

Ringkasan kejadian.

Bertindak atas maklumat Sentul Repot 5181/2014 pada 6 Apr 2014 pengadu bersama sepasukan pegawai dan anggota dari JSJ IPD Sentul, sepasukan D9 IPK Perak dan sepasukan JSJ IPD Perak Tengah telah pergi di alamat No. 29, Bandar Universiti, Seri Iskandar, Perak. Apabila sampai di alamat tersebut pengadu telah mengetuk pintu dan dibuka oleh 1 (P) Melayu.

Seterusnya pengadu memperkenalkan diri pegawai kanan polis dengan menunjukkan kad kuasa polis dan minta butir pengenalan diri diberi ialah Laila Bt Arden  alamat No. 29 Jalan Bandar U18, Seri Iskandar, Perak.
Pengadu bersama saksi polis telah menyatakan tujuan kedatangan adalah untuk mencari 1 (L) Melayu yang dikenali dengan nama ‘Syed Saifullah’.

Kemudian (P) Melayu tersebut telah memberitahu (L) Melayu yang dicari adalah anaknya dan saspek telah keluar makan bersama suaminya dalam beberapa minit yang lalu. Pengadu kemudiannya telah menyuruh (P) Melayu tersebut menelefon anaknya.

Dalam 20 minit kemudian telah datang (3) lelaki melayu ke rumah tersebut dan pengadu telah kenalkan diri sekali lagi sebagai pegawai kanan polis dengan menunjukkan kad kuasa polis lalu bertanyakan siapakah ‘Syed Saifullah’ dan (1) L Melayu telah mengaku dirinya adalah lelaki tersebut.

Seterusnya pengadu bersama saksi polis telah membuat pemeriksaan badan ke atas saspek dan telah menjumpai sebuah h/phone jenama Sony Xperia warna hitam/putih no tel 013-4928564 dari poket sebelah kanan.

Pengadu telah membuat pemeriksaan di bilik tidur utama dan dua yang terletak di tingkat satu. Tangkapan dan rampasan adalah seperti berikut:-

Saspek

Nama: Syed Ahmad Saifullah bin Hashim
Jantina : Lelaki
Warganegara : Malaysia
Tarikh lahir : 20 jun 1989
Keturunan : Melayu
Taraf Perkahwinan : Bujang
Alamat : No. 29 Jalan Bandar U 18, Seri Iskandar, Perak.

Butir2 rampasan

1. Sebuah h/phone jenama SONY Xperia
2. Monitor komputer jenama ACER warna hitam
3. Cpu jenama Power Logic warna hitam
4. Keyboard jenama Power Logic warna hitam
5. Tetikus jenama Power Logic warna hitam
6. Broadband jenama p1 warna putih/hijau
7. Thumb drive Tp-link warna putih/hitam
8. Broadband jenama CELCOM
9. Kamera komputer tanpa jenama warna ungu/jernih
10. Set speker jenama Vinnfier warna hitam
11. 4 kabel komputer warna hitan
12. Penyambung soket warna putih
13. Multicard reader jenama SHBC support warna kuning/putih
14. Thumb drive jenama Kingston warna hitam
15. Mesin cetak jenama Canon warna hitam
16. Kabel internet warna putih,

Saspek kini ditahan dan akan disiasat bersangkut Sentul Rpt 5181/14 diklasifikasi di bawah Seksyen 233 (1) CMA (Jenayah Siber) dan 505 (b) KK.

Pada Jumaat lalu, laman media sosial seperti Facebook dan Twitter telah dibanjiri dengan sebuah berita yang dimuatnaik dari sebuah akaun Facebook dari seorang lelaki 'Syed Saifullah' yang menyatakan bahawa "pesawat yang membawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor telah hilang dari radar dan dijumpai terhempas di Lautan Sumatera Selatan"
Bersama-sama kenyataan tersebut turut disertakan sekali gambar ngeri berupa cebisan daging mayat yang hancur berkecai dan dikatakan ianya milik Datin Seri Rosmah Mansor.

Bagaimanapun, isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor telah mengeluarkan kenyataan balas berkaitan gambar beliau yang disebarkan oleh lelaki tersebut.

Dalam kenyataannya, Datin Seri Rosmah memaafkan perbuatan tersebut dan mendoakan semoga lelaki itu diberikan hidayah oleh Allah SWT.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pihak admin yop-pasirsalak.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini.

Semua pelawat dianggap setuju dengan semua syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh pihak kami dan kami tidak akan bertanggung jawab terhadap sebarang komen yang diutarakan.

Label

Bacaan Quran

Jom Dengar Quran

..::cWm::..