Selasa, 26 Mei 2015

Kemelut #1MBD: #PemudaUMNO Garis 3 Penetapan - @KhairyKJ @Azwanbro @NajibRazak


Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (PPUMM) hari ini menggariskan tiga penetapan berkaitan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Penetapan itu dinyatakan sendiri oleh Ketuanya, YB Khairy Jamaluddin dalam satu sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat bulanan Pergerakan tersebut di Menara Dato' Onn, Kuala Lumpur, petang tadi.


Tiga penetapan tersebut adalah:

Siasatan yang benar-benar komprenhensif dan menyeluruh samada di pihak ketua audit negara ataupun oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

“Ini perlu dibuat agar dapat menjawab segala spekulasi, tohmahan dan pertanyaan yang telahpun dibuat berkaitan dengan 1MDB dan ianya dapat dijawab dengan lengkap.


• Wujudkan satu pelan pemulihan yang holistik berkenaan dengan pengurusan syarikat 1MDB itu sendiri.

“Difahamkan bahawa akan ada pelan pemulihan yang akan dibentangkan dalam jemaah menteri minggu ini. Harapan pemuda adalah plan tersebut harus betul-betul merupakan satu ‘holistic recovery plan’.

“Kita tidak boleh ada satu plan pemulihan berjangka masa pendek yang hanya dapat menyelesaikan pembayaran hutang dari sebulan ke sebulan kerana kita tidak mahu masalah hutang syarikat ini akhirnya akan membebankan kerajaan.

• Tindakan dan hukuman tegas kepada mereka yang bertanggungjawab ke atas kemelut dan masalah yang dihadapi oleh 1MDB pada hari ini. Walau siapapun individu tersebut, hukuman dan tindakan tetap harus dikenakan.

Beliau mahu setelah selesai proses siasatan maka mesti ada tindakan tegas terhadap mereka yang bertanggungjawab.

“Sekiranya tidak ada tindakan, maka penyelesaian 1MDB ini tidak akan dapat diterima oleh rakyat sebab rakyat nak tahu siapa yang langgar bas. Orang yang langgar bas mestilah kena hukum,” tambahnya lagi.

Selain itu Khairy juga menegaskan bahawa pendirian berhubung penetapan tersebut sama sekali bukan merupakan agenda politik.

“Kesetiaan Pergerakan Pemuda kepada institusi parti UMNO akan tetap dipertahankan namun permasalahan yang sedang dihadapi ini perlu diselesaikan segera,” ujarnya.

Sumber - MediaUMNO

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pihak admin yop-pasirsalak.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini.

Semua pelawat dianggap setuju dengan semua syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh pihak kami dan kami tidak akan bertanggung jawab terhadap sebarang komen yang diutarakan.

Label

Bacaan Quran

Jom Dengar Quran

..::cWm::..