Jumaat, 15 Mei 2015

#NKPUM @Azwanbro Gesa #Malaysia & #ASEAN Tuntut Myanmar Hentikan Keganasan Terhadap Rakyat Rohingya @NajibRazak @KhairyKJ #PemudaUMNO #RohingyaAid


Kenyataan Media Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia Azwanbro berkaitan isu kemanusiaan Rohingya. 

Saya melihat dengan penuh kebimbangan terhadap keadaan yang dihadapi oleh 8,000 rakyat Rohingya dan pelarian Bangladesh yang masih terkandas di laut tanpa makanan dan air.

Tindakan dan penganiayaan kerajaan Myanmar terhadap rakyat Rohingya tidak lagi menjadi perkara domestik tetapi ianya diletakkan sebagai krisis kemanusiaan serantau yang perlukan tindakan segera oleh komuniti ASEAN.


Saya menggesa kerajaan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN untuk mengadakan mesyuarat tergempar dan membuat tuntutan bahawa kerajaan Myanmar menghentikan diskriminasi terhadap rakyat Rohingya dimana hampir 1 juta Rohingya telah dinafikan kewarganegaraan, kebebasan untuk bersuara, akses kepada pendidikan dan faedah lain di Myanmar lantas membawa kepada penghijrahan tersebut. Pemimpin ASEAN juga perlu memainkan peranan yang aktif untuk menyediakan bantuan kemanusian sementara menunggu penyelesaian jangka masa panjang. Pemuda UMNO akan menyertai beberapa organisasi dan individu untuk menghantar apa sahaja bantuan yang perlu bagi pelarian terkandas, termasuk air minuman yang bersih dan makanan dalam tin bagi membantu mereka yang sedang di dalam keadaan terdesak. 


Memandangkan ini adalah isu serantau, Pemuda UMNO juga akan menulis kepada semua pemimpin muda seluruh negara dibawah naungan ASEAN bagi mengambil pendirian yang lebih proaktif dalam membantu nasib pelarian Rohingya. Ini adalah masa untuk bertindak, bukan hanya untuk untuk berbincang, dan hanya tindakan serantau dapat menangani krisis serantau ini.


Krisis pelarian ini menonjolkan kesepakatan kita dalam menangani perbalahan, samada baik mahupun buruk. Jika tidak dibendung, ianya akan terus mendorong kepada sikap kebencian dan sifat tidak berperikemanusiaan terhadap golongan yang tidak berdosa, perbezaan darjat dan membawa kepada kepada pembunuhan yang berleluasa. 


Tetapi ada juga diantara mereka yang memilih untuk membantu dan melindungi pelarian, sekaligus menunjukkan potensi kita untuk memberi bantuan yang secukupnya dan memastikan golongan Rohingya ini terbela dan dapat menjalani kehidupan yang baik.

Kami yakin bahawa pihak tertinggi ASEAN akan berpegang teguh pada usaha penyelesaian krisis ini, dan kita perlu membuktikan bahawa kita mampu mencari jalan yang terbaik bagi menghalang isu ini dari menjadi lebih melarat.


KHAIRUL AZWAN HARUN

NAIB KETUA PEMUDA UMNO MALAYSIA 
15 MEI 2015

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pihak admin yop-pasirsalak.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini.

Semua pelawat dianggap setuju dengan semua syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh pihak kami dan kami tidak akan bertanggung jawab terhadap sebarang komen yang diutarakan.

Label

Bacaan Quran

Jom Dengar Quran

..::cWm::..