Isnin, 18 April 2016

Ekspo #OutreachDanaBumiputera: Inisiatif #PemudaUMNO Merakyatkan Agensi Dana Bumiputera - @Azwanbro @KhairyKJ @Zahid_Hamidi @NajibRazak @ZambryOfficial #Teraju #Superb


Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (PPUM) buat julung kalinya telah berjaya menganjurkan Ekspo Outreach Dana Bumiputera @ Perak bertempat di Stadium Indera Mulia, Ipoh, pada 17hb April 2016 (semalam).
Penganjuran sulung Ekspo Outreach Dana Bumiputera tersebut membabitkan 10 kementerian serta agensi-agensi di bawahnya yang menyediakan geran dan pinjaman buat usahawan bumiputera.
Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairul Azwan Harun berkata idea penganjuran ekspo ini bermula selepas sayap itu menganjurkan Konvensyen Dana Bumiputera pada November tahun lalu dan melalui program tersebut PPUM menerima pelbagai aduan individu serta kumpulan yang ingin memulakan perniagaan mereka.

Tambah Azwan lagi, antara masalah yang diutarakan mereka adalah melibatkan kesukaran mendapatkan pinjaman atau geran melalui peruntukan dana kewangan bumiputera yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada pembentangan bajet tahunan samada untuk  modal memulakan atau mengembangkan perniagaan.

"Pemuda UMNO telah mengenalpasti pelbagai faktor termasuk masalah memadankan model perniagaan dengan dana kementerian atau agensi yang dipohon serta karenah birokrasi," ujarnya.

Susulan itu, PPUM  telah mengambil inisiatif menubuhkan Unit Dana Bumiputera (UDB) yang berperanan sebagai pemudahcara antara rakyat dan agensi-agensi kerajaan serta kementerian terbabit.

“Usaha kami adalah untuk merakyatkan agensi kerajaan yakni mendekatkan perhubungan serta saluran dana kepada mereka yang layak.

“Pemuda UMNO melalui penganjuran Expo Outreach Dana Bumiputera ini akan menjelajah seluruh negara bagi merealisasikan hasrat merakyatkan agensi dana bumiputera," tegas Azwan yang juga merupakan pengarah program tersebut.

“Kami dari PPUM merasa amat berbangga dan pada masa yang sama sangat berterima kasih kepada kesemua kementerian serta agensi penyedia dana perniagaan atas kerjasama rapat dengan PPUM,” ujar beliau lagi.

Berucap merasmikan program tersebut Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, peruntukan yang diberikan untuk menghasilkan usahawan perlu diterjemahkan dengan keberhasilan jumlah usahawan yang telah dan dapat diwujudkan.

Expo yang berjaya menarik lebih 5000 pengunjung semalam telah disempurnakan perasmiannya oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri DiRaja Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Ekspo sehari turut dimeriahkan dengan kehadiran Menteri Besar Perak, Datuk Seri DiRaja Dr. Zambry Abd. Kadir; Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Ketua Pegawai Eksekutif TERAJU, Datuk Husni Salleh.

Sejak dilancarkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia Disember tahun lalu, UDB telah berjaya mengurangkan masalah yang timbul apabila hampir RM30 juta dana dalam bentuk pinjaman mikro kredit dan geran kepada bakal usahawan yang layak.

Ianya dilaksanakan melalui Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR) serta Skim Permulaan Usahawan Bumiputera (SUPERB) TERAJU (Jabatan Perdana Menteri) dan telah diserahkan kepada para bakal usahawan oleh Dato' Seri Zahid selepas upacara perasmian semalam.

2 ulasan:

 1. saya ingin kembali semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yang dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup saya, nama saya adalah Mira Binti muhammad dari klang di malaysia, saya seorang janda dengan 2 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi saya dan keluarganya dan saya telah cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
  pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Rossa dan saya menghubunginya untuk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjaman dari ibu Rossa dan dia memberitahu saya memang benar dan saya menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya menyemak akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan ini medium untuk memberi nasihat kepada semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi saya melalui e-mel saya: mirabintimuhammed@gmail.com untuk maklumat dan juga kawan saya Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

  BalasPadam
 2. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]


  email:::::::hafizulbin365@gmail.com

  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785k yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440k telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"

  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  BalasPadam


Pihak admin yop-pasirsalak.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini.

Semua pelawat dianggap setuju dengan semua syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh pihak kami dan kami tidak akan bertanggung jawab terhadap sebarang komen yang diutarakan.

Label

Bacaan Quran

Jom Dengar Quran

..::cWm::..