Sabtu, 19 April 2014

Catuan Bekalan Air Di Taiping. & Kamunting Berakhir Esok - @ZainolFadzi @ZambryAbdKadir @azwanbro #LAP

Lembaga Air Perak (LAP) menamatkan sepenuhnya catuan bekalan air di sekitar kawasan Taiping dan Kamunting berkuatkuasa esok. (Ahad)

Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air negeri, Dato' Zainol Fadzi Paharuddin, berkata keputusan itu dibuat berikutan hujan yang berterusan di kawasan tadahan air sejak kebelakangan ini yang menyumbang kepada peningkatan bekalan air mentah ke Loji Rawatan Air Taiping Headworks dan Empangan Air Kuning.

"Empangan Air Kuning sudah menunjukkan aliran peningkatan dan sudah melebihi aras selamat 38 meter.

"Menerusi penamatan ini, tiada lagi catuan air berjadual di kawasan Taiping dan Kamunting," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Sebelum ini, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) membenarkan catuan air secara berperingkat mengikut zon bermula 3 hingga 16 April dan boleh disambung jika keadaan memerlukan di kawasan Taiping dan sebahagian Kamunting berikutan paras air di Loji Rawatan Air Taiping Headworks yang merosot.

Dalam tempoh pemulihan beberapa hari ini, kemungkinan akan terdapat kawasan yang mengalami tekanan rendah terutama waktu puncak.

Beliau juga berkata, pengguna air di negeri ini khususnya di Taiping dan Kamunting dinasihatkan supaya berhemat dalam penggunaan air dan mengelakkan pembaziran.

Katanya, langkah berjimat cermat dalam penggunaan air terawat akan membantu mengurangkan pengambilan air mentah dan boleh memanjangkan penggunaan air simpanan dalam empangan.

Beliau berkata, orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai perkara itu boleh menghubungi bilik gerakan/operasi serta pusat aduan pengguna LAP di talian bebas tol 24 jam 1-800-88-7788 atau Pusat Operasi Taiping 05-8911437 atau laman web rasmi www.lap.com.my atau emel ke aduanadmin@lap.com.my.

Info:- Catuan air di Kamunting & Taiping berpunca dari kurang taburan hujan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


Pihak admin yop-pasirsalak.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini.

Semua pelawat dianggap setuju dengan semua syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh pihak kami dan kami tidak akan bertanggung jawab terhadap sebarang komen yang diutarakan.

Label

Bacaan Quran

Jom Dengar Quran

..::cWm::..